Gyógyhatás

A gyógyvíz speciális összetételének és a tó medrét borító tőzegrétegnek köszönhetően, a Hévízi Gyógytó hatása igen széleskörű felhasználást tesz lehetővé, megelőzés és gyógyítás terén egyaránt.

Javallatok

A kúra gyógyászati javallatai a mozgásszervi megbetegedések széles spektrumát ölelik fel: előnyösen alkalmazható reumatikus mozgásszervi megbetegedések, csontritkulás, degeneratív (kopásos) gerinc-/ízületi megbetegedések, Bechterew-kór, gyulladásos ízületi betegségek idült szakaszában, sérülések és mozgásszervi műtétek utókezelésére továbbá lágyrész-reuma, másodlagos ízületi betegségek, krónikus, perifériás, az idegrendszerhez kapcsolódó, mechanikai okokra visszavezethető panaszok, ízületi operációk elő- és utókezelése, porckorong műtéteket követő, krónikus, nőgyógyászati betegségek kezelésére. A kezelések nem csak pillanatnyi javulást eredményeznek, hanem hónapokra megakadályozza a fájdalmak kiújulását és így a tavaszi kúra, fájdalommentes karácsonnyal ajándékozza meg a reumával küszködőket.

Ellenjavallatok

Nem javasolt azonban fertőző betegségek, rosszindulatú daganatok, szívelégtelenség, keringési zavar, trombózis és egyéb más vérképzőszervi betegségek, asztma, magas vérnyomás és terhesség esetén.

Orvosi tanács nélkül 30 perc fürdőzés ajánlott, idült gyomor- és bélhurutban, emésztési zavarokban pedig a gyógyvíz ivókúraként is alkalmazható.

Figyelem! Az ezüst tárgyak a vízben elszíneződnek!

A gyógyvíz összetétele

Kationok mg/l   Anionok mg/l
Kálium 6,8   Klorid 23
Nátrium 27   Bromid 0,11
Ammonium 0,32   Jodid 0,021
Kálcium 81   Fluorid 1,4
Magnézium 36   Szulfát 64
Vas 0,04   Hidrogénkarbonát 378
Kationok összesen 151   Szulfid 3,2
      Anionok összesen 470
         
Metaborsav 0,5      
Metakovasav 43      
Szabad szénsav 86      
Oldott oxigén 3,6      
Összesen 754      

 

 

A komplex balneoterápia alapja a gyógyvíz, amely egyenlő mértékben gazdag oldott és gáznemű anyagokban, egyesítve a szénsavas, a kénes, a kálcium, magnézium, hidrogén karbonátos és enyhe radon emanációt tartalmazó gyógyvizek kedvező tulajdonságait. A maga nemében egyedülálló, a tó medrét vastagon borító gyógyiszap a benne lévő radon és redukált kénvegyületekkel a gyógytényezők különleges értékeit képviseli.

A hévízi gyógyvíz nemcsak monoterápia, hanem egy összetett terápiát is biztosít.
A hidrosztatikus nyomás, a minden irányú mozgás ideális a vérkeringésnek, az indifferens hőfok pedig hosszú idejű fürdőzést tesz lehetővé. A gyógyforrás 7 m vastag tőzegből tör a felszínre a tőzegből kioldva a szteránvázas vegyületeket így ösztrogén hatást biztosítva a víznek és az iszapnak is.

A nyomelemek hatása révén a bőr bársonyos lesz, a többhetes kúra alatt normalizálódik a bioritmus és a faggyúelválasztás is. A gazdag ásványanyag tartalom jelentősen hozzájárul a betegségek gyógyításához, például a kén az ízületi porc alapanyaga így a betegségekkel járó kénhiányt javítja, a cukorbetegek bőrviszketését is jelentősen gyógyítja.

A radon (a radontartalom a napi megengedett sugárdózis ezred része) mint lipofil anyag, több, mellékvesékre ható hormont termeltet így a szervezet saját anyagai csökkentik a gyulladást és a fájdalmat.

Nagyízületi műtétek elő és utókezelésében szerepünk megnőtt ugyanis a műtét előtt kell megtanítani a betegnek, amit már a műtét után csinálnia kell.
Nemcsak reumás betegségekkel foglalkozunk, hiszen az ösztrogén hatás a krónikus nőgyógyászati problémákra is jelentős hatást gyakorol.

A „beteganyag” annyiban változott, hogy régebben a fő motiváció a meglévő betegségek kezeltetése volt, napjainkra az egészség felértékelődött, a prevenció került előtérbe, azaz a páciens egészséges és mozgásképes akar maradni. A legtöbb panaszt a modern kor életmódjából fakadó problémák okozzák.

A társszakmákat is igénybe véve, jelentős az autogén tréning, az ergoterápia, a dietetikus tanácsadás, kötőszöveti és szegment masszázsok, a több mint fél évszázados hévízi találmány, a súlyfürdő szerepe is, amely a degeneratív gerincbetegségek első évtizedeiben jelentősen tudja lassítani a progressziót. Ayurvédikusnak tartjuk a terápiás módszereinket, miszerint nem egy beteg bal térdet kezelünk, hanem azt az embert akinek történetesen a bal térde fáj. Igazából a környezet a gyógyhely vonzereje. A fény visszatükröződése során a napsugarak hatásai fokozódnak, a párolgás miatt a tó környéke pormentes, a levegő allergénszegény.
Az 33,9 ha terjedelmű véderdő a tó körül szélvédettséget, a zöld és kék színek játéka nyugalmat biztosít az itt tartózkodó vendégeink számára.