A kórházról

A Szent András Reumakórház, mint egészségügyi szolgáltató intézmény

A kórház épületei a Festetics család fürdőtelepére alapszanak. A hercegi család 1905-ben haszonbérbe adta a fürdőtelepet Reischl Vencelnek, akit a bérleti szerződés állandó orvos alkalmazására kötelezett a gyógyfürdő területén. Így került ide 1906-ban Dr. Schulhof Vilmos, a budapesti Lukács fürdő orvosa, a balneológia szakértője. 1911-ben ő létesítette a kor mozgásterápia-igényeinek kielégítésére a Zander és Röntgen Intézetet, ahol gimnasztikai és elektroterápiás labor, röntgendiagnosztikai berendezés üzemelt. A diagnosztika jelentőségét felismerve hívta el Budapestről öccsét, Dr. Schulhof Ödönt, aki röntgenológusként és fizikoterápiás szakorvosként dolgozott az intézetben és emellett a laboratóriumi-diagnosztikai vizsgálatokat vezette. A Schulhof testvérek és Dr. Moll Károly együtt vetették meg annak a rendszeres és céltudatos fejlesztésnek az alapjait, amely a forrástó gyógytényezőit a magyar egészségügy valódi szolgálatába állította.

1952. január 1-jén az Egészségügyi Minisztérium a fürdőtelep épületeiben létrehozta a Hévízi Állami Gyógyfürdőkórházat, amelynek első igazgatója - 1955-ig, haláláig - Dr. Dobrossy Béla volt. A kórház feladata a mozgásszervi betegségekben szenvedők gyógyítása, továbbá a foglalkozási ártalmak, ficamok, törések és gerincműtétek, mozgásszervi betegségek miatti protézisek utókezelése és gyógyítása volt, valamint ebben az időben kezdődött meg a fürdőmesterek és gyógymasszőrök képzése is. A kórház kezelésébe került a hévízi tófürdő is.

A kórház másik híres orvosa ezekben az évtizedekben id. dr. Moll Károly volt, az általa feltalált súlyfürdő 1953-ban országos hírnevet szerzett. A kormány Hévízt országos jelentőségű gyógyhellyé nyilvánította, egyúttal kormányhatározat született a város gyorsabb fejlesztésére. 1956-tól az általános orvosi vizsgálatokon kívül fürdőorvosi, belgyógyászati, sebészeti, szemészeti, gégészeti és ortopédiai szakrendelések folytak a kórházban.

A kórház olyan természeti kincs – a Hévízi Gyógytó, a gyógyiszap és a gyógyvíz kezelője – amely többféle betegség hatékony gyógyításának egyik legfontosabb eszköze.

Az intézmény megalakulása óta szanatóriumi majd szakkórházi jelleggel országosan mozgásszervi, ezen belül elsősorban reumatológiai megbetegedések orvosi rehabilitációját, illetve aktív reumatológiai szakellátását végzi.

A kórház tevékenységi köre:

 • Fekvőbeteg szakellátás - regionális felvevőterülettel, elsősorban Zala megyéből - 39 (OEP finanszírozott) aktív reumatológiai ágy,
 • 225 - országos ellátási területtel - (OEP finanszírozott) krónikus, döntően reumatológiai rehabilitációs ágy
 • 16 részleges fizető ágy (Panzió „A” osztály)
 • 109 fizető fekvőbeteg ellátási ágy (Hotel Spa Hévíz)
 • Járóbeteg szakellátás – országos ellátási feladatokkal
  • reumatológiai betegségben szenvedők szakellátása
  • krónikus mozgásszervi-, és reumatológiai rehabilitációra szoruló betegek szakellátása
  • határterületi szakmákat érintő esetek, ilyen kísérő betegségben szenvedő betegek (belgyógyászat, nőgyógyászat, bőrgyógyászat, urológia, ideggyógyászat, fogászat, sebészet, fül- orr- gégészet) ellátása
  • anyagcsere, csontbetegségek és ehhez kapcsolódó oszteodenzitometriás azaz csont ásványianyag tartalom meghatározására, diagnosztikai eljárásokra alkalmas akkreditált szakellátás (Regionális Osteoporosis Központ)
  • Közel teljes körű labor és röntgen diagnosztikai rendszer. (CT, MR, speciális laboratóriumi vizsgálatok Zalaegerszegen, illetve Szombathelyen megoldottak, társintézményeknél digitalizált radiológiai metodika működik)
  • Gyógyfürdő szolgáltatás
  • Humán egészségügyi tevékenység
  • Oktatás - kutatás (egészségügyi szakdolgozók és szakorvosok, graduális és postgraduális képzés

 

A kórház egész éven át nyitva tart.